CONU LEONIDA FAȚĂ CU PROGRESIUNEA

O să-mi zici că încetu' cu încetu' se fabrică oțetu', sau că mai rabdă, că n-au intrat zilele-n sac. D-apoi bine, frate, până când tot rabdă, rabdă azi, rabdă mâine? Că nu mai merge, domnule, s-a săturat poporul de progresism, trebuie patriotism!
după I.L. Caragiale
Sala Mică
45 min
14+
Data premierei: 2023
Preț bilet: 34,56 lei

Când Efimiței, soția casnică și nevricoasă a pensionarului Leonida, i se pare că aude zgomote îngrijorătoare în toiul nopții, soțul ei le pune pe seama fanteziei. Însă atunci când le aude și el, concluzia inevitabilă a amândurora este că afară are loc o „revoluție” care le amenință direct integritatea fizică și morală.

„La fel cum e și cazul Conului Leonida…, majoritatea operei lui Caragiale (și nu mă refer aici doar la teatru) e de o actualitate tulburătoare. La o distanță de mai mult de o sută de ani, personajele lui Caragiale pot fi cu ușurință identificate printre contemporanii noștri (sau viceversa…). Iar paralelele nu se opresc la individualități, ci vizează o întreagă dinamică socială.

Am ajuns la Conu Leonida… gândindu-mă la toți Leonizii și la toate Efimițele pe care îi vedem în jurul nostru, dar mai ales la cei pe care nu-i vedem și care, totuși, există. Mai apoi am ajuns să mă gândesc foarte serios la potențialii Leonida/Efimița din mine, din voi, din noi. Și ei există. Într-un final, m-am gândit că e, probabil, mai bine să-i vedem din când în când la teatru, pe scenă, decât în viața de zi cu zi și că ar fi cazul să sperăm că Efimița are gura aurită atunci când spune: «Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva.».” – Răzvan Enciu, regizorul spectacolului

Regia și adaptarea:
Răzvan Enciu
Scenografia:
Maria Ștefănescu, Ruxandra Bobleagă
Foto:
Andrei Gîndac
Cu:
Viorel Păunescu, Mariana Dănescu, Gabriela Butuc

CONTACT

Casa de bilete
Luni - Duminică, 10.00 - 20.00
Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, București
Telefon: 021 210 51 08
office@teatrulmetropolis.ro
Cum ajungi
STB: Stația Piața Spaniei: 79, 86, 133, 135
STB: Stația Teatrul Metropolis: 5
Metrou: Stația Piața Romană
Cu mașina: Str. Mihai Eminescu, nr. 89
Harta - Cum ajung la Teatrul Metropolis