Părinți

„Tata m-a luat în brațe și am urcat treptele de fier. Asta era scara noastră spre cer. L-am văzut: mai albastru decât ochii mei, mai albastru decât carpeta din antreu a bunicilor. De ce nu dădusem cu capul de el? Care era cerul meu și care era cerul lumii?”
dramatizare după romanul Dianei Bădica
Sala Mare
1h 40 min
12+
Data premierei: 28 aprilie 2024
Preț bilet: 59,4 lei

Șase actori din București spun povestea Ioanei, o fată care a crescut în Slatina anilor ‘80 și ‘90. Cu toate că niciunul dintre actori nu a fost vreodată în Slatina, iar majoritatea nici nu se născuseră în acea perioadă, viața lor personală se împletește treptat cu cea a protagonistei și a familiei acesteia.
Cu toate că este inserată cu multe momente comice și cu referințe culturale și istorice din anii ‘80-‘90, povestea Ioanei este una sensibilă. Este cea a unui copil prins între problemele părinților și nevoia de a se simți iubită de aceștia.

„M-a fascinat din start ideea de a spune o poveste atât de comună și recognoscibilă despre propriul nostru trecut, văzut prin ochii unei familii simple din România. Microuniversul familiei Negrilă naște un spectacol care ne invită pe toți la un exercițiu de introspecție a propriului nostru microunivers numit familie, copilărie, părinți, prieteni și locuri uitate din trecut. A fost un privilegiu să intermediez, prin acest spectacol, întâlnirea dintre publicul din București și textul Dianei Bădica, jucat de cei 6 minunați actori care vă vor face sa ieșiți altfel din sala de spectacol.” – Cristian Ban, regizorul spectacolului.

regie:
Cristian Ban
scenariu dramatic:
Diana Bădica & Cristian Ban (cu contribuția actorilor)
scenografie:
Andreea Săndulescu
asistență regie:
Nora Zamfir
lighting design:
Vlad Lăzărescu
foto:
Andrei Gîndac, Iustin Șurpănelu
Cu:
Teo Dincă, Marius Florea Vizante, Silvana Negruțiu, David Drugaru, Vlad Pânzaru, Maria Alexievici

CRONICI

Părinți de la Metropolis are duioșie și e, în același timp, incisiv și dureros. Îți atinge puncte nevralgice sensibile, dar e plăcut, pentru că, mai mult ca sigur, n-ai mai vizitat acele zone din tine de mult timp… Și-ți explică poate, cumva, de ce azi suntem așa cum suntem, de ce comunicăm așa cum comunicăm, de ce ne e atât de frică.”

Monica Andronescu Ziarul Metropolis

„Copilărie. Tranziție. Provincie. Sunt straturi de întâmplări și semnificații pe care le recunoaștem cu toții, cei din acele generații care au crescut pe pragul dintre comunism și așa-zisul capitalism, la granița dintre două regimuri politice opuse.

[…] calitatea cea mai mare a spectacolului stă chiar în spațiile dintre scenele în care cuvintele și/sau situațiile comice stârnesc râsul și tăcerile care marchează schimbările dintre scene, pline de cuvinte nespuse, care te lasă cu un nod în gât înainte de următoarea glumă. Râzi, dar ceea ce rămâne cu tine este, de fapt, plânsul pentru o întreagă generație de sacrificiu, generația părinților.”

Cristina Modreanu scena.ro

„Părinți include, cu precădere la început și spre final, scene când aproape orice convenție teatrală e abrogată. Când actorii ni se adresează liber, ca atunci când un om vorbește altui om. Cu noi vorbește Ioana. Așa după cum tot cu noi vorbește Ban cu fiecare nou spectacol al său. Cu fiecare nouă poveste din timpuri care au fost, cândva, despre oameni care au fost, cândva. Și care încă mai sunt în noi, cei de azi, dacă știm să privim, să ascultăm, să cercetăm, să acceptăm.”

MIHAI BREZEANU, LiterNet

 

„E un spectacol care depinde foarte mult de spectatori, de disponibilitatea acestora de a scrie împreună cu cei de pe scenă povestea unei generații. Generația copiilor născuți în anii ’80, maturizați în anii ’90 și ajunși la maturitate în anii 2000. O generație a tranziției, care și-a pus amprenta pe toate palierele vieții sociale. Dinamica familiei, relațiile interpersonale, asumarea pierderilor și evenimentelor tragice, schimbările politice de neînțeles pentru omul obișnuit, toate sunt aduse, rând pe rând, în poveste, astfel încât la final spectatorii realizează că au asistat la o istorie foarte condensată a trei decade foarte importante în evoluția României.”

Nona Rapotan bookhub

E foarte multă comedie. Am râs enorm cu toții la repetiții. Spectacolul e o comedie care are deasupra o temă gravă. Uneori te simți prost să râzi, dar râzi oricum.

Interviu cu regizorul Cristian Ban, realizat de Cristina Drăgan Ziarul Metropolis

Spectacolul lui Cristian Ban de la Teatrul Metropolis, Părinți, o dramatizare a romanului Dianei Bădica, are mari șanse să devină unul dintre hit-urile teatrale ale acestei stagiuni. Plasat în Slatina în anii ’80, ultimul deceniu al dictaturii ceaușiste, și începutul anilor ’90, Părinți este o autobiografie ficționalizată care conturează lumea comunistă și post-comunistă (fără a se opri asupra momentului decembrie 1989) prin prisma unei familii muncitorești care locuiește la bloc într-un oraș de provincie.

Oana Stoica Scena9

CONTACT

Casa de bilete
Luni - Duminică, 10.00 - 20.00
Str. Mihai Eminescu nr. 89, sector 2, București
Telefon: 021 210 51 08
office@teatrulmetropolis.ro
Cum ajungi
STB: Stația Piața Spaniei: 79, 86, 133, 135
STB: Stația Teatrul Metropolis: 5
Metrou: Stația Piața Romană
Cu mașina: Str. Mihai Eminescu, nr. 89
Harta - Cum ajung la Teatrul Metropolis