Descriere


Distributia


Cronici


CUM M-AM LĂSAT după un roman de Hannes Stein
Regia: Bogdan MUNTEAN

O comedie savuroasă despre drama existenţială

Cu: Anca SIGARTĂU şi 1-Q SAPRO

« Un spectacol în care întâlnim pe scena doi artişti diferiţi, Anca Sigartău şi 1-Q Sapro, dar cu un mesaj comun, dovedindu-ne că oricât de diferiţi am fi şi indiferent de modalitatea de exprimare, ARTA este un alt strigăt, este o dorinţă de a zgudui societatea din nepăsarea cu care ne otrăveşte viaţa. » (Bogdan MUNTEAN)

Totul a început cu o “întâlnire”…(ca mai toate lucrurile importante ce ni se intâmplă în viaţă)…M-am întâlnit şi m-am îndrăgostit. Şi apoi, el, Hannes Stein, nu m-a lăsat în pace…Mă făcea să plâng şi să zâmbesc în acelaşi timp. Şi fiind atât de îndrăgostită de el am considerat că trebuie să ştie toată lumea. Aşa s-a născut acest spectacol…E greu să pui pe hârtie , în doar câteva cuvinte o dragoste, dar gândidu-mă la Stein o să vă spun o poveste.
Am văzut odată un inel. Era un inel cu o piatră străvezie …un ciob de sticlă gasit la mare în apă. De forma şi mărimea unei migdale, mă gândeam ce noroc pe bietul ciob să-şi câştige dreptul de a fi ţinut pe deget , acolo unde diamantele împărăţesc de secole… Ce poveste, ce amintire ascundea acel ciob? Am fost curioasă şi am vrut să aflu misterul…Şi l-am aflat: “bietul ciob de mărimea migdalei” era un safir !...un safir vechi neşlefuit ,rar şi extrem de preţios ce-şi avea locaşul într-o montură simplă de platină…Şi mă gândesc  la Stein, la dragostea mea şi la acest spectacol:  câţi oameni, câte lucruri, câte gânduri, câte” safire” trec pe lângă noi , iar noi nu putem să ne închipuim sau să vedem mai mult decât  un ciob de sticlă?...
Anca Sigartău…un ciob de sticlă pe malul unei mări.

 

„Cum m-am lasat“, fals tratat de non-gândire

De obicei, suntem îndemnati sa ne lasam de fumat, de alcool, droguri sau sex. Acum suntem învatati sa nu mai fortam neuronii.
Gândirea dauneaza grav carierei!
Daca esti într-o functie de conducere si stai mult pe gânduri, adio! Ti-a si sarit scaunul directorial de sub sezut.
A...nca Sigartau si 1-Q Sapro lanseaza un apel catre „ intelectualii obositi“ îndemnându-i sa abandoneze gândirea în favoarea unei
vieti lipsite de orice efort intelectual.

Cei doi oferă chiar şi câteva soluţii - vreo nouă - care să le uşureze celor interesaţi demersul. „Cum m-am lăsat“, în regia lui Bogdan Muntean, după o idee de Hannes Stein, pus în scenă la Teatrul Metropolis, este o falsă pledoarie în favoarea non-gândirii şi inacţiunii. Un pretext de care cei doi actori se folosesc admirabil, pentru a ne plimba prin pădurea defectelor umane şi prin arta universală. „Focile sunt animale fericite.

Pentru că nu gândesc”, spune, din prima, unul dintre personaje. Aparent superficial, la primele dialoguri, textul derutează. Pe parcurs, descoperi plăcerea gândirii despre non-gândire. „Gândirea însingurează. Celui care pătrunde prea mult în firea lucrurilor, viaţa nu-i mai oferă surprize.”

Ceea ce ar părea o banală înşiruire de pilde, impresii şi dialoguri este un subtil joc care te plimbă prin vitrina virtuţilor şi defectelor umane. Cum să te salvezi de capacana gândirii? Prin umor, ar fi o alternativă. „Umorul îşi are rădăcinile în bucuria pentru răul celuilalt”, este o primă definiţie a acestei calitaţi de a râde în primul rând de alţii. „Cum M-am Lasat De Gândit. Mic Tratat Pentru Intelectuali Epuizaţi“, cartea lui Hannes Stein, tradusă la Editura Nemira, oferă suficient „material“ regizorului Bogdan Muntean pentru a transpune, cu mijloacele actorului, câteva reţete de supravieţuire în jungla celor care gândesc.


Durată: 1 h


Accesează cont Cont nou ?
Accesează