Operele complete ale lui William Shakespeare
William Shakespeare – ai auzit de el cel puțin o dată în viață (dacă nu, e ok, caută pe Google). Poetul din Avon cu educație medie, care a scris 37 de piese de teatru, 154 de sonete și 5 poeme (prea multe). E secolul 21 și, cel mai probabil, ai alte lucruri de citit sau văzut, așa că e absolut în regulă dacă în mintea ta apar doar „Romeo și Julieta” sau „Hamlet” atunci când auzi numele celui mai mare dramaturg care a existat vreodată. Până la urmă, oricum nu știi pe nimeni care să fi citit tot ce a scris Shakespeare. Și dacă totuși ai putea fi tu cel sau cea care se mândrește cu acest lucru?
„Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt)” este un spectacol complet, complex, grandios, fabulos, plin de forță, dar și de sensibilitate, deopotrivă comic și dramatic, cu actori mari în roluri imense, bazat pe atentele cercetări și documentări ale celor 12 adolescenți din trupa theM (care evident că au citit tot ce a scris Shakespeare). Comedii, tragedii, piese istorice, piese de care nu a auzit nimeni, sonete, fun facts – le avem pe toate în doar 2 ore de spectacol (cu pauză – Shakespeare chiar poate fi epuizant uneori).
„Ne aflăm la prima întâlnire cu William Shakespeare în calitate de coordonatori de spectacole cu adolescenți – întâlnire pe care o așteptam de ceva timp. Ne-am gândit de multe ori cum putem să-l aducem mai aproape de tineri – Dacă e prea plictisitor? Dacă e prea complicat? Dacă se sperie de necunoscut și li se va părea irelevant? Într-o societate acaparată de social media, tehnologie și grabă, cu precădere la vârsta adolescenței, spectacolul Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt) propune o întoarcere la clasici mai prietenoasă și flexibilă, potrivită în special pentru publicul tânăr. William Shakespeare a scris suficiente piese cât să ne scape cel puțin una. Așadar, spectacolul nostru explorează moduri în care operele Poetului din Avon pot fi rezumate pe înțelesul tuturor. Căutăm să înțelegem, odată cu actorii și publicul, profunzimea și caracterul uman existente în scrierile lui Shakespeare, fără exprimări pretențioase sau impresii pseudo-intelectuale. Este un spectacol curajos, dezinvolt și solicitant, de care orice actor are nevoie pentru a-și dezvolta instrumentele cu care lucrează.” – Adi Ionescu și Kiki Simion, coordonatorii spectacolului